WK 2014: Wanneer En Hoe Laat Speelt Nederland De Wedstrijd Om De Derde Plaats Tegen Brazilië? (12 Juli 2014 22.00 Uur)

BRASILIA – Het Nederlands Elftal speelt op zaterdag 12 juli 2014 de wedstrijd om de derde plaats op het WK 2014 in Brazilië. Vice-wereldkampioen Oranje neemt het in Brasilia op tegen gastland Brazilië. Plaats van handeling is het Estádio Nacional de Brasília (70.064 plaatsen), waar om 22.00 uur wordt afgetrapt.

De NOS zendt de wedstrijd uit op Nederland 1. De voorbeschouwing begint om 21.10 uur, met een live verslag vanaf 22.00 uur. Zondag staat vanaf 21.00 uur de finale gepland. Duitsland probeert dan zijn vierde wereldtitel te veroveren, Argentinië gaat voor de derde wereldtitel.

Alle groepswedstrijden gewonnen

Oranje bereikte de strijd om de derde plaats door vijf zeges op een rij en een verliespartij tegen Argentinië. Volkomen onverwacht had Oranje alle groepswedstrijden gewonnen. De eerste groepswedstrijd tegen wereldkampioen Spanje werd verrassend met 1-5 gewonnen. Bij rust stond het nog 1-1, door een benutte penalty die Spanje onterecht had gekregen, en door een wonderkopbal van Robin van Persie. In de tweede helft volgden er nog doelpunten van Arjen Robben (tweemaal), Stefan de Vrij en nogmaals Robin van Persie.

In de tweede groepswedstrijd was het Nederlands Elftal met 3-2 te sterk voor Australië. Oranje was eerst op 1-0 gekomen, maar keek later tegen een 1-2 achterstand aan. Uiteindelijk sleepten de Oranje-mannen toch nog een 3-2 overwinning uit het vuur.

De derde groepswedstrijd werd met 2-0 gewonnen van Chili. Bij rust stond het nog 0-0, maar tegen het einde van de wedstrijd zorgden Fer en Depay voor de zege voor het Nederlands Elftal.

Benauwde winst in achtste finale

In de achtste finale was Mexico de tegenstander. De Noord-Amerikanen namen vroeg in de tweede helft een voorsprong, maar in de laatste 10 minuten van de wedstrijd draaide het Nederlands Elftal de zaken om. Door goals van Wesley Sneijder en een benutte penalty van Klaas-Jan Huntelaar stapte Oranje alsnog als winnaar van het veld.

Penaltythriller in kwartfinale

In de kwartfinale van zaterdag 5 juli was Costa Rica een zeer taaie tegenstander met een uitmuntende keeper. Na verlenging stond het nog steeds 0-0. In de voorgaande achtste finale had Costa Rica Griekenland verslagen in de strafschoppenserie, waarbij ze alle vijf de strafschoppen hadden benut. Waarschijnlijk hadden de Costa Ricanen hetzelfde scenario in gedachten tegen Nederland, maar bondscoach Van Gaal dacht daar anders over.

Na 120 en een halve minuut wisselde hij keeper Jasper Cillessen voor doelman Tim Krul. De penaltykiller ranselde twee van de vijf strafschoppen van Costa Rica uit zijn doel, Oranje benutte vier strafschoppen op een rij en de halve finale voor het Nederlands Elftal was een feit.

Verlies in halve finale

Het Nederlands Elftal verloor de halve finale van Argentinië na strafschoppen. Na verlenging stond het nog 0-0. De Argentijnen namen de daaropvolgende strafschoppen onberispelijk, terwijl aan Nederlandse zijde Ron Vlaar en Wesley Sneijder misten. De eindstand na strafschoppen was 2-4.

Eerdere ontmoetingen met Brazilië

Oranje speelde twaalf keer eerder tegen Brazilië. Vier keer won Brazilië, vijf keer werd het gelijk en drie keer won Nederland. Oranje trof de Zuid-Amerikanen vier keer eerder op een WK. Op het WK 1974 versloeg Nederland met Johan Cruijff de toenmalige wereldkampioen met 2-0, in het laatste duel van de tweede groepsronde.

De Brazilianen waren de bovenliggende partij op het WK 1994 (3-2 zege in de kwartfinale) en het WK 1998 (1-1; 4-2 n.s. in de halve finale). Op het WK 2010 was het weer de beurt aan het Nederlands Elftal. Onder leiding van Wesley Sneijder boog Oranje in de kwartfinale een 0-1 achterstand om in een 2-1 zege.
Reactie plaatsen