'De Grap Is Rond' - De Jager & De Wit

'De Grap Is Rond' - De Jager & De Wit

Cartoonisten willen net als spitsen áltijd scoren. Daarom maken Gerrit de Jager en Peter de Wit al jaren cartoons voor het literaire voetbalmagazine Hard gras. Niets is natuurlijk zo vluchtig als voetbal, maar gelukkig hebben De Jager en De Wit grappige en tijdloze cartoons op hun naam staan.

Koop dit boek bij Bol.com!Voor deze uitgave hebben ze de beste tekeningen uit hun rijke voetbalarchief verzameld. Cartoons over voetbalvrouwen, zaakwaarnemers, bankzitters, trainers, vedetten en pupillen met bemoeizuchtige ouders. En als vanzelfsprekend komt ook de WK-koorts rijkelijk aan bod.

Spaan geeft punten (Henk Spaan over het boek)

6- Gerrit de Jager
Als iets opvalt bij De Jager is het zijn overdaad. Waar een ander het afkan met twee plaatjes, of zelfs één, zit De Jager zo op een strip van vier. Het is alsof je met iemand praat die zijn punt allang heeft gemaakt maar dat zelf nog niet weet. Probeer dan maar eens om niet gapend in de ruimte te staren. De Jager zou beïnvloed zijn door Robert Crumb. Zo lust ik er nog wel een. Reve en Hermans zijn beïnvloed door Céline en ik was als voetballer beïnvloed door Johan Cruijff. Mag ik het daarbij laten?

6- Peter de Wit
De Wit zou Amerikaans tekenen. Dat wordt in dit kikkerlandje dan opgevat als een compliment. Waarom? Je hebt filmmakers die zeggen zich te laten inspireren door de Bulgaarse cinematografie. Alsof ze er minder saai door worden. Wat we zien bij De Wit zijn te gestileerde pogingen. Je zou hem toewensen een keer helemaal uit de band te springen. Werp al die invloeden eens van je af man. De Wit heeft de neiging de bal in het doel te willen stiften en dan gaat het gauw mis. Ram gewoon eens rechtdoor, zou ik zeggen.

8+ De Jager & De Wit
Schieten deze stripkunstenaars individueel nogal eens tekort, als duo zijn ze onverslaanbaar. De Jager en De Wit vormen een gedroomde combinatie: ik zeg Cruijff en Keizer, Jansen en Van Hanegem, of, vooruit, speciaal voor het Zuiden, Brokamp en Bonfrère. Zwakke punten worden verhuld terwijl de sterke juist op de voorgrond treden. Wat een geweldig idee om deze twee tobbende individuen naast elkaar te plaatsen. Zo komen ze beiden tot een nooit meer verwachte bloei.

Koop dit boek bij Bol.com!Verschijningsdatum: april 2014
ISBN 9789054924364
Uitgever: Oog & Blik
Genre: voetbalcartoons
Paperback
126 pagina's

Koop dit boek bij Bol.com!

Reactie plaatsen